Για πόσα χρήματα να ασφαλίσω το αυτοκίνητό μου;

Ασφαλιστρα αυτοκινητουΈνα από τα πράγματα που πρέπει να μας απασχολήσουν αν σκοπεύουμε να ανανεώσουμε ή να κάνουμε καινούρια ασφάλεια αυτοκινήτου είναι το ποσό για το οποίο θα ασφαλίσουμε το αυτοκίνητό μας. Η αξία, το ποσό δηλαδή για το οποίο θα ασφαλίσουμε το αυτοκίνητό μας επηρεάζει πάρα πολύ την τελική τιμή της ασφάλειας… Αυτό είναι το μέγιστο ποσό με το οποίο θα μας αποζημιώσει η ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση κλοπής ή πυρκαγιάς, ανάλογα πάντα με το ασφαλιστικό πακέτο που έχουμε επιλέξει.

Αρκετοί επιλέγουν να ασφαλίζουν το αυτοκίνητό τους για πολύ χαμηλότερη αξία της πραγματικής του. Αυτό είναι μια λανθασμένη τακτική που μπορεί να οδηγήσει σε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα αφού ναι μεν γλυτώνουν κάποια χρήματα αλλά αν τελικά γίνει πχ κλοπή του αυτοκινήτου τότε θα πάρουν αυτό το πολύ χαμηλό ποσό το οποίο οι ίδιοι επέλεξαν. Για παράδειγμα αν έχετε ένα Golf του 2012 και το ασφαλείσετε για 5000 ευρώ, σε περίπτωση που σας το κλέψουν η ασφαλιστική θα σας αποζημιώσει με αυτό το ποσό και όχι με την πραγμαική του αξία που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τις 12 ή 13 χιλιάδες ευρώ.

Στην περίπτωση που αγοράσετε ασφάλεια από κάποιο παραδοσιακό γραφείο, συνήθως ο υπεύθυνος σας κατευθύνει για το ποσό που θα πρέπει να ασφαλίσετε το όχημά σας. Στο ασφαλιστικό γραφείο όμως όπως έχουμε ξαναπεί η ασφάλεια του αυτοκινήτου θα σας βγεί αρκετά ακριβότερα και για αυτό το λόγο καλό είναι να προτιμάτε να ασφαλίζετε το αυτοκίνητό σας online, στο ίντερνετ δηλαδή. Σε όλες αυτές όμως τις μηχανές σύγκρισης τιμών θα πρέπει εσείς να αποφασίσετε για πόσα χρήματα θα ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας χωρίς την παρουσία κάποιου ασφαλιστή. Βέβαια θα νομίζετε πως αυτό είναι λιγάκι δύσκολο και πως ίσως πληρώσετε πολλά ή στην αντίθετη περίπτωση επιλέξετε ένα ποσό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία του αυτοκινήτου. Η λύση είναι αρκετά απλή. Μπορείτε να μπείτε σε μια από τις γνωστές σελίδες που έχουν τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και να δείτε εκεί πόσο στοιχίζει το αυτοκίνητό σας την δεδομένη χρονική στιγμή. Και αν θέλετε να γλυτώσετε κάποια χρήματα αφαιρέστε ένα μικρό ποσό πχ το 10% από την πραγματική αξία. Ο σοφός Ελληνικός λαός άλλωστε το λέει μια χαρά: Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε!

Επιπλέον σε κάθε ανανέωση που κάνετε, είτε online είτε αν επιμένετε στον παραδοσιακό τρόπο, να ζητάτε την μείωση αυτού του ποσού. Γιατί? Γιατί πολύ απλά ακόμη και αν έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας για 15 χιλιάρικα για κλοπή, αν σας το κλέψουνε και η πραγματική του αξία είναι 10 τότε θα αποζημιωθείτε για 10 χωρίς να πάρετε δραχμή… ευρώ παραπάνω! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να γλυτώσετε κάποια επιπλέον χρήματα και όχι με το να ασφαλίζετε το όχημα για πολύ χαμηλή αξία.

Και τώρα κάτι που θα σας βάλει σε σκέψεις. Σε περίπτωση που ανακαλύψετε πως το αυτοκίνητό σας όλο τον προηγούμενο καιρό ήταν ασφαλίσμένο για ποσό μεγαλύτερο της πραγματικής του αξίας μπορείτε να ζητήσετε τα επιπλέον χρήματα που δώσατε να σας επιστραφούν. Και όχι μόνο το επιπλέον ποσό αλλά και με τόκο! Και το καλύτερο για το τέλος: Αν ο ασφαλιστής αρνηθεί να σας επιστρέψει το ποσό αυτό τότε κινδυνεύει με πρόστιμο εως 4000 ευρώ!!!

Νόμος 489/76 (Φ.Ε.Κ. Α’ 331)
Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης

Κατά τον προσδιορισ μό των ασφαλίστρων για υλικές ζημίες του ασφαλισμένου αυτοκινήτου , λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψιν η τρέχουσα αξία του ασφαλισμένου αυτοκινήτου οχήματος , η οποία υπολογίζεται με βάση τον τύπο και την παλαιότητά του . Αν ο ασφαλιστής επιβάλλει ασφάλιστρο , το ποσό του οποίου δεν αναλογεί στην πραγματική αξία του ασφαλισμένου αυτοκινήτου οχήματος , το πέραν της αξίας αυτής ποσό επιστρέφεται στον λήπτη της ασφάλισης ή τον ασφαλισμένο με το νόμιμο τόκο.  Αν δεν επιστραφεί από τον ασφαλιστή το ποσό αυτό , ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί να επιβάλλει σε βάρος του ασφαλιστή πρόστιμο μέχρι τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ .